БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Гешев иска Конституционният съд да каже дали ВСС може предсрочно да прекрати мандата му

Прокуратурата започва проверка по сигнал за оказван натиск върху Радостин Василев

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да каже дали Висшият съдебен съвет, който вече над половин година е с изтекъл мандат, може предсрочно да прекрати мандата му. Искането идва в навечерието на заседание, на което ВСС трябва да се произнесе по същество за внесеното от шестима членове на прокурорската колегия искане за освобождаването на обвинител №1.

Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат, тъй като вече няколко кратки парламента не намират мнозинство, за да изберат парламентарната квота в новия състав на ВСС. Така в момента е избрана е само 11-членната професионална квота плюс тримата големи, които са със собствен мандат. Затова и обвинител №1 пита може ли Висшия съдебен съвет да взема решения за административни ръководители в системата, включително и за тримата големи, може ли въобще Висшият съдебен съвет да упражнява функциите си и след изтичането мандата и допустимо ли е да сформира нов състав на съвета само с избраните от съдебната квота 11 души плюс тримата големи.

Съветът продължи да функционира въз основа на едно решение, което отново Конституционният съд се произнесе преди време за изтеклите мандати на съдебните инспектори.

Тогава конституционалистите записаха, че системата не може да остава във вакуум, въпреки че една институция не е извършила своята дейност.

Това решение идва на фона и на очакваното публикуване в Държавен вестник на промените в Закона за съдебната власт, които променят мнозинството за избор и отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа. Очаква се и по това законодателно решение главният прокурор да внесе искане в Конституционния съд.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че започва проверка по сигнал за оказван натиск върху депутата Радостин Василев, който е дал показания пред районен прокурор за нещо, случило се на 25 май, което не се изяснява. От прокуратурата уточняват, че въз основа на проверката ще се прецени дали има данни за прехвърляне на сигнала в Софийската градска прокуратура и за разследване срещу лице с имунитет.

Източник: БНР

Подобни публикации

Санчес отлага речта си в ЕП за испанското председателство заради предизборната кампания

Димитър

Изпълнителното бюро на БСП решава съдбата на третия мандат

Димитър

Започва вторият етап на ваксинацията на медици в Сливенска област

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy