БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Гешев обсъди с евродепутати в Брюксел предизвикателствата пред върховенството на правото в България

Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор Иван Гешев в рамките на втория ден от работното му посещение в Европейския парламент в Брюксел.

Главният прокурор Иван Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП, обсъдиха начините, по които българската държавата и в частност прокуратурата пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България. В тази връзка бе обърнато внимание на активната работа на прокуратурата по разследване на неправомерно предоставяне на български паспорти на чужденци срещу инвестиции – т.нар. „златни паспорти“.

На среща с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Гешев е изтъкнал като най-съществен риск пред върховенството на правото в България опитите за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарване на „реформа“, при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба.

Във втория ден от работното си посещение в Еврпейския парламент Иван Гешев е разговарял и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. Според пресцентъра на Главния прокурор, обсъдени били въпроси, свързани с върховенството на правото в България и случаи, поставящи в риск правовата държава и европейските ценности.

Източник: БНР

Подобни публикации

Апелативен съд решава за ареста на 5-има от обвинените в шпионаж за Русия

Димитър

МВР отвръща на прокуратурата – преписка за осуетяване на разследването за „Хемус“

Димитър

Отбелязваме деня на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy