БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Гешев обяви прокуратурата за „последния страж на демокрацията“

Главният прокурор Иван Гешев обяви прокуратурата за „единствената стабилна институция и последния страж на демокрацията в страната“.

Обвинител номер едно направи пет минутно приветствие към Общото събрание на следователите, на което магистратите трябва да изберат своя представител в следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

Иван Гешев, който преди години е бил следовател, посвети част от приветствието си на значимостта на тази професия и ударите, които тя е понесла през годините.

Той призова присъстващите да изберат най0добрия измежду тримата кандидати, защото той ще има отговорната задача да брани интересите на следователите в следващия ВСС.

Така стигна до темата за независимостта, прокуратурата и опасността за нея.

Пред магистратите Иван Гешев призна, че допреди две години смятал изразите „върховенство на правото“, „правова държава“ и „разделение на властите“ за клишета, но от две години е разбрал, че това са ценности, които трябва да се защитават, за да „не рухне сградата на демокрацията“.

Към 10 часа Общото събрание определяше дневния си ред, след което ще започне изслушването на тримата кандидати. Изборът ще е следващата събота.

Източник: БНР

Подобни публикации

2588 случая на коронавирус, над 11 000 ваксинирани

Димитър

Англия и САЩ си разделиха точките

Димитър

Кризисният център за бежанци в София е на Централна гара

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy