БЪЛГАРИЯ

ГИТ проверява 243 инцидента на работното място в първите 6 месеца на годината

За първите шест месеца на годината се проверяват 243 инцидента на работното място, отчитат от Главната инспекция по труда.

Причините най-често са падане от височина, затрупване от земна маса, поражение от електрически ток.

От работа са спрени 283 опасни обекти, площадки, машини и съоръжения, които пряко са застрашавали живота и здравето на работниците.

1/3 от инцидентите на работното място са в предприятия от преработващата промишленост. Следват от строителството, дейности по охраната и в търговията. В преобладаващата си част злополуките са провокирани от опасно, а понякога и неадекватно поведение на работниците, които недооценяват рисковете.

От друга страна работодателите подценяват своите задължения да провеждат задължителните по закона обучения и инструктажи и не се ангажират с поддържането на необходимата квалификация на персонала.

До риск от трудови злополуки води и натрупаната умора в работниците под натиска да извършват определен обем работа за по-кратки срокове, като се пренебрегва обезопасяването.

Причина за преумората често е и извънредният труд, често със съгласието на наетите, които получават нерегламентирано по-високи възнаграждения.

От Инспекцията напомнят, че работниците могат да откажат да изпълняват работа, която пряко застрашава живота и здравето им.

Източник: БНР

Подобни публикации

Започва Страстната седмица

Димитър

2 569 нови случая на коронавирус – близо 23% от направените тестове

admin

877 нови случая на коронавирус у нас при направени 13 190 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy