БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Главните прокурори на България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна подписаха в Киев главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. Акцент в разговорите между главните прокурори на България и Украйна беше поставен върху необходимостта от изграждането на трайни механизми за партньорство между институциите.

Иван Гешев и Андрий Костин обсъдиха и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления. Главният прокурор на Украйна заяви, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 000 са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени.

Главният прокурор Иван Гешев запозна колегата си с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние.

Иван Гешев увери украинския си колега, че българската прокуратура ще бъде силен и достоен партньор, за да могат двете държави заедно успешно да се противопоставят на военните престъпления, агресията и геноцида.

“Вярвам, че заедно можем успешно да се противопоставим на всякакви предизвикателства и препятствия. Вярвам също, че поставяме началото на дълготрайно сътрудничество и взаимодействие в интерес на всички българи и нашите украински приятели. Уроците на историята са, за да не повтаряме най-черните ѝ времена”, заяви Иван Гешев.

Прокурор Андрий Костин изказа дълбоката си благодарност към българската прокуратура и специално към главния прокурор за спасението и защитата на семействата на украинските прокурори, които в първите дни на войната бяха ескортирани от Украйна и подслонени в България. Той благодари и за подкрепата на България за резолюциите на ООН, осъждащи руската агресия. „За мен подписаното споразумение не е просто гаранция за добро сътрудничество, а доказателство за истинско приятелство. В нашето тежко положение, приятелите са ни истински необходими и те се познават именно когато идват в най-трудните моменти”, заяви Андрий Костин.

Източник: БНР

Подобни публикации

Нов вид измами в продажбите по интернет – вземат ви капаро и изключват телефоните си

Димитър

Омбудсманът иска КЗК да провери за съгласувани практики при вдигането на цените на трите мобилни оператора

Димитър

Стана известно името на заподозрения за убийството на депутат във Великобритания

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy