БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Главният прокурор атакува в КС текст от Наказателния кодекс, приет преди 5 години

Главният прокурор атакува в Конституционния съд текст от Наказателния кодекс, приет преди  пет години. Става дума за законова разпоредба,  според която „превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата, дори и когато не е собственост на дееца“.

Атакуваният от Иван Гешев текст беше въведен като отговор на  неправомерния добив на подземни богатства и други дейности с тях.

Според обвинител номер едно обаче, той е противоконституционен в частта, с която се разпорежда отнемане на собственост и на лице, което не е участвало в престъпление и не е било страна в наказателния процес.

Като се позовава на друго решение на Конституционния съд, с което беше обявено за противоконституционно отнемането от трети лица на вещи, които са послужили за извършването на престъпление на пътя,  Гешев отбелязва, че възможностите за държавна намеса в частната собственост са строго ограничени.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гърция открива новия туристически сезон на 1 май

Димитър

Удължен е срокът за кандидатстване с проекти по програмата за селските райони

Димитър

Празнуващи в хотел в София се барикадираха при проверка на РЗИ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy