ВАЖНИ СВЯТ

Глоба от 21 000 евро в Кипър за убиване на диви птици с отрова

В Кипър бе наложена първата глоба, при това в изключително висок размер – 21 000 евро, за убиване на диви птици с използването на отровни примамки, което е престъпление по кипърския закон. Според природозащитни организации такива незаконни действия имат опустошително въздействие върху природата на острова.

Извънсъдебната глоба, издадена от кипърската прокуратура, е за първия случай в страната, в който е документирано престъплението за умъртвяване на защитени диви птици с използване на отрова, съобщиха от природозащитната организация „БърдЛайф Сайпръс“ (BirdLife Cyprus).

Нарушението е от декември 2021 г., когато три хищни птици – два орела Бонели и един дългокрак мишелов, са открити мъртви в област Лимасол. Изследванията са доказали наличие на силно токсично и забранено вещество.

Проведеното полицейско разследване е установило извършителя на престъплението.

Ако виновникът за смъртта на птиците не плати глобата от 21 000 евро, той ще бъде предаден на съд, който може да го изпрати в затвора за срок до 3 години за всяко престъпление поотделно.

От природозащитните организации се надяват глобата да има силен възпиращ ефект за подобни незаконни действия, тъй като поставянето на отровни примамки в кипърската провинция е довело емблематични видове птици до ръба на изчезването им от острова.

Източник: БНР

Подобни публикации

Лавров: Опитват да превърнат Черна гора и Северна Македония в инструменти в антируската игра

Димитър

Пламена Чакърова на косъм от медал на европейското

Димитър

3121 нови случая на коронавирус у нас при 17 277 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy