БЪЛГАРИЯ

Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване заради липса на пари

15 000 са били сигналите за сексуално съдържание с деца за миналата година

Около 10 сигнала годишно за деца в България, станали жертви на педофили в онлайн пространството, получават в Центъра за безопасен интернет. Сигналите за неподходящо съдържание с непълнолетни обаче са хиляди. Най-често това се случва в социалните мрежи и онлайн игрите.

За миналата година сигналите за сексуално съдържание с деца, стигнали до центъра, са били 15 000. Преди време са достигали и до 18 хиляди.

„Огромната част от сигналите са свързани със съдържание. Много от тези хора, като се свържат с детето, се стремят да изкопчат някакво съдържание от него и после го изнудват чрез него да им осигурява друго“, пояснява Емануил Георгиев от Центъра за безопасен интернет.

Педофилите атакуват и по-малки деца, които още не са в пубертетна възраст, като това се случва дори в чатовете, свързани с онлайн игрите.

Педофилите ходят там, където са децата. Ако те са в Tик-Ток, ще ги търсят там, или в Инстаграм, във Фейсбук. В онлайн игрите също се случва педофили да влязат, обикновено се представят като деца.“

Доста пада възрастта, в която децата стават онлайн потребители, регистрират още от Центъра за безопасен интернет.

Центърът обаче спира своята гореща линия, защото няма пари.

„Центърът няма да затвори. Ще намерим някакъв изход, но към момента картината не е добра“, признава Яна Алексиева, психолог, обучител, част от екипа на центъра и част от Асоциация „Родители“.
Пред БНР тя посочи, че организацията няма държавно финансиране, а услугата е една от малкото такива.

„Става все по-трудно финансирането по проекти.“

Едната линия – за горещите сигнали, ще работи до края на август, а другата, която е консултативна, за подкрепа, ще спре в края на септември, уточни Алексиева.

„Сумата е около 200 000 лева на година, за да можем да имаме екип.“

„От септември, ако нямаме финансиране, трябва да затворим центъра“, предупреди Яна Алексиева.

Така по думите ѝ България вече „няма да я има на картата“ на тези сигнали, защото няма друг център у нас, който да прави това и да обменя данни с Европа и света.

Източник: БНР

Подобни публикации

Конституционният съд: Машинното гласуване не е противоконституционно

Димитър

ВСС откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд

Димитър

Във втория ден от „горещниците“ почитаме Света Юлия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy