ЗДРАВЕ

Горещият чай удвоява риска от рак на хранопровода

Наблюдение на 500 000 души в продължение на няколко години показва, че редовната консумация на прекалено горещ чай с температура над 65 градуса увеличава риска от развитие на рак на хранопровода. За това съобщава турското издание „Джумхуриет“.

Според гастроентеролога проф. Ведат Герал, този рак е шестата причина за смърт в света.

„Това е сериозно заболяване. Според проучвания в източната част на Турция, Китай, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, поради консумацията на чай и топли напитки в големи количества, рак на хранопровода се наблюдава много често,“ отбеляза лекарят.

Рискът от развитие на това заболяване се увеличава, ако човек пуши и пие алкохолни напитки.

„Ако пушач пие много горещ чай, рискът от развитие на рак се удвоява, а ако пие и алкохол, тогава се увеличава пет пъти“, каза Герал.

Професорът съветва да не се пие чай, ако е толкова горещ, че е невъзможно да се вземе чаша с него в ръка. Той препоръча да изчакате три до четири минути, преди да изпиете прясно сварената напитка.
Добре е също да консумирате не повече от три до четири чаши чай на ден, каза специалистът.

Предопреждението и рискът важат и за много гореща вода.

Експертът обърна внимание на факта, че най-важният симптом на това заболяване е нарушеното преглъщане. В този случай е добре незабавно да се консултирате с лекар за преглед, ендоскопия и биопсия, за да откриете патологията навреме и да я излекувате.

Източник: БНР

Подобни публикации

Томболата на здравното министерство не увеличава интереса към ваксините

Димитър

„Мартеница за здраве“ – кампания на Психиатричната клиника на Александровска болница

Димитър

53 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy