БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Грипна ваканция – със или без дистанционно обучение?

Комисията за борба с грипа и остри респираторни заболявания във Варна се събира днес /12.01.2023/, за да реши дали да бъде обявена грипна епидемия във Варненска област или не. Решението ще засегне и образователната система, като се очаква да стане ясно дали учениците ще излязат в грипна ваканция.

Към днешна дата едно училище във Варненска област затвори до 13 януари включително, заради много боледуващи ученици – Основното училище „Христо Ботев” в община Аврен. По време на грипната ваканция децата няма да учат онлайн.

Логично е когато има висока заболеваемост сред ученици и учители и се обяви грипна ваканция, да не се ходи на училище. Преди ковид-пандемията децата просто си оставаха в къщи – едни да се лекуват, а други да не се разболяват. Точно като в Основното училище „Христо Ботев” в Аврен, където директорката Елена Лазарова обясни защо не е възможно да се обучават дистанционно сега:

„Ние имаме 47% заболеваемост. Нашето училище е малко, имаме общо 51 деца. И когато ги няма 50%, а обучаваме другите 50% после как наваксваме материала с тези, които ги е нямало? В случая ние работим в интерес на всяко едно дете, а не само на тези, които не са болни. При учителите имаме двама колеги, които са болни, а общият брой на учителите е 8 души. Когато писах доклад до Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ аз дадох възможност инспекцията да избере кой от двата варианта да ни предложат – или преустановяване на присъствените учебни занятия и обявяване за неучебни дни или преустановяване на присъствените учебни занятия и преминаване в обучение от разстояние.”

В различните училища броят заболели ученици и учители е различен. Затова всеки ден директорите подават справка с броя заболели до Регионалното управление на образованието. А решението дали ще се учи дистанционно по време на грипна ваканция или не, е единствено на Министреството на образованието, каза за Радио Варна Петко Петков директор на Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна:

„Онлайн обучението става само и единствено със заповед на министъра на образованието.”, каза Петко Петков. Преди ковид-пандемията нямахме готовност за онлайн обучение, но сега не е така, коментира още той. Според него е възможно да се окаже, че в някои училища може да се учи дистанционно по време на грипна ваканция, а в други – не. И това е защото от значение е броят на заболелите в съответното учебно заведение. Петко Петков заяви, че подкрепя дистанционната форма на обучение по време на грипна ваканция, защото това е начин да се ограничи разпространението на зарази и не се губи учебно време, но посочи, че ако в едно училище има над 40% заболеваемост, то няма как да се учи дистанционно.

В същото време категорично против обучението по време на грипна ваканция се обявиха от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според неговия председател Юлиян Петров няма как при над 30% заболели ученици и учители да се провежда качествено обучение от разстояние:

„Това е безумие, който го е измислил и който тръгва да го прави на тоя етап. Аз бих попитал всеки един административен лидер той така ли подхожда и когато неговите служители са болни и той ги кара да работят от вкъщи. Ние ще излезем с една по-остра позиция към Министерството на образованието, към Регионалните управления на образованието, към РЗИ-татазащото сякаш в последните години Министерството на здравеопазването стана малко тоталитарен лидер в тая посока и взема едни решения, но е далече от спецификата на работата в образованието.”, каза още Юлиян Петров.

Източник: БНР

Подобни публикации

Прокуратурата се отказа от обвинението срещу Асена Сербезова

Димитър

Почитаме Света Марина

Димитър

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy