БЪЛГАРИЯ

Гръцки изтребители ще летят над България в рамките на учението „Тракийска звезда“

Гръцки самолети Ф-16 ще летят тази седмица над България в рамките на съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда“.

По време на летателната тренировка ще се тренира въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни въздушни операции, тактически прехвати, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут на малка и пределно малка височина, непосредствена авиационна поддръжка, търсене и нанасяне на условни удари по земни (морски) обекти.

България ще участва с личен състав авиационна, самолетообслужваща и специална техника.

Гръцките ВВС ще изпълняват полети със самолети Ф-16 без кацане на българско летище, уточняват от Министерството на отбраната.

От там припомнят, че тренировка „Тракийска звезда“ се провежда от 2010 г. Сегашното учение обаче е и в контекста на войната в Украйна. Затова от министерството отбелязват, че една от целите е постигане на по-висока оперативна съвместимост на ВВС за участие в операции под егидата на НАТО.

Източник: БНР

Подобни публикации

Отново пешеходци са пострадали при катастрофата от снощи в Стара Загора

Димитър

Борисов каза какви мерки следват след рекордния скок на заразени с К-19

admin

Британският министър за Европа е на посещение у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy