СВЯТ

„Гугъл“ заплаши да спре търсачката си в Австралия заради медиен закон

Американската компания „Гугъл“ заплаши, че ще лиши австралийците от възможността да ползват търсачката ѝ, ако Канбера не измени законопроекта си, който цели да задължи интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, съобщи БТА, като цитира Франс прес.

„Ако този закон бъде приет, няма да имаме друг рационален избор, освен да спрем търсачката на „Гугъл“ в Австралия“, заяви регионалната директорка Мел Силва на изслушване пред комисия на Сената в Канбера.

Законът ще принуди технологичните компании като „Фейсбук“ и „Гугъл“ да плащат на медиите за тяхното съдържание или в противен случай да платят глоби в размер на 10 милиона австралийски долара (7,7 милиона щатски долара), отбелязва ДПА.

Когато обявите цена на поставянето на линкове към дадена информация, разваляте начина, по който работят търсачките и вече нямате отворена и свободна мрежа„, каза Силва.

Компанията иска да плаща на издателите чрез платформата си за новини, вместо за линкове. Близо 200 издания са подписали споразумения с „Гугъл“, за да станат част от тази платформа.

Източник: БНР

Подобни публикации

Киев: 750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Димитър

В Лондон: Министерски кресла за ключови съюзници на Лиз Тръс

Димитър

НАТО засилва военното си присъствие в Източна Европа: Къде и как

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy