БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Гълъб Донев: Служебното правителство не възнамерява да ограничава цени

Служебното правителство не възнамерява да ограничава цени, заяви тази вечер премиерът Гълъб Донев и отбеляза, че отбеляза:

„Няма таван на цените на хранителните продукти, има таван на надценките, което е различно. Няма война на хранителните вериги, има изсветляване на нелоялни търговски практики и това всъщност, което ощетява и българския потребител. Ще се следи за цените по цялата верига – от производителя, през съответните доставчици, през търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда – така че да се види къде всъщност са най-големите надценки“.

По време на десетото юбилейно издание „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал Гълъб Донев посочи, че сивият сектор ощетява бюджета, осигурителните фондове и условията на труд, като призова за обществена нетърпимост:

„Повече пари в плик сега всъщност ни вземат много повече за години напред. Рецептата е ясна – обществена нетърпимост, прецизно законодателство, стриктен контрол към всички проявления на сивата икономика, на недекларирания труд“, каза Донев.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев отбеляза, че само когато България стопи разликата на показателя „сива икономика от 22 процента до средноевропейските 7 процента“ ще постигне целите си за членство в еврозоната:

„Ако приемем, че и тази година ще изработим БВП от порядъка на 180 и повече милиарда и 40% от него ще се преразпредели през бюджета, тези 7% биха донесли 5 милиарда повече в бюджета. Това е една средносрочна цел, която е постижима и трябва да работим за нейното реализиране – една България в еврозоната, Шенген, ОИСР, и с 15% само сив сектор“, коментира Велев.

Същевременно за 40 до 50-процентно увеличение на цените на стоките от производител до краен потребител алармираха днес от Федерацията на независимите синдикални организации в хранителната промишленост на среща с търговци и производители по инициатива от Министерството на икономиката и индустрията.

Източник: БНР

Подобни публикации

Възобновена е работата по изграждането на исторически музей в Дупница

Димитър

КНСБ: 1320 лв. са необходими на един работещ за месец, на тричленно семейство – 2376 лв.

Димитър

Оранжев код за опасно време в Източна България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy