СВЯТ

Гърция на протест срещу законопроект за 16-часов работен ден

Синдикатите в Гърция организират протест срещу законопроект, който допуска работен ден от 16 часа.

Предложението предвижда гражданите да могат да изработват две пълни 8-часови работни смени при двама различни работодатели в рамките на едно денонощие.

Организациите планират митинг в 12 часа пред Министерството на труда. Mиналата седмица беше обявено, че се разработва законопроект, който ще позволява на гражданите да изработват две пълни 8-часови работни смени при двама различни работодатели в рамките на едно денонощие, уточнява БТА.

„Никой не бива да се съгласява да работи по 16 часа на ден. Никой да не приема договори с нулево работно време. Никой не трябва да приема криминализирането на синдикалните действия с глоби и дори затвор. Да не се осмеляват да внася в парламента подобна мерзост, защото тя ще бъде противопоставена на войнствените мобилизации на работническата класа, без никакво отлагане и изчакване“, пише в изявлението на гръцкия синдикат PAME.

И посочват, че трябва да се изисква да се работи 35 часа седмично – 7 часа на ден – 5 дни в седмицата. Фиксирано дневно работно време. Трябва да има и „смело увеличение на заплатите и пенсиите“ и работници без договори.

Гръцката асоциация на служителите в сферата на търговското мореплаване (PENEN), както и Федерацията на миньорите в Гърция (OMED) също обявиха, че ще подкрепят протестните действия.

Източник: БНР

Подобни публикации

Голям пожар бушува гръцкия остров Евбея

Димитър

Президентите на Русия, Турция и Иран ще обсъждат в Техеран ситуацията в Сирия

Димитър

МААЕ: Северна Корея вероятно е рестартирала ключов ядрен реактор

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy