СВЯТ

Гърция не облекчава мерките въпреки положителния резултат от карантината

Гръцкото правителство не поема риск за облекчаване на част от мерките въпреки положителните резултати от дългата карантина. Налагат се глоби и арести за нарушителите.

Две трети от гърците заявяват готовност да се ваксинират срещу Covid-19 при първа възможност.

Подобрена е епидемиологичната обстановка в Гърция, като само част от област Атика остава рисков район, съобщават от министерството на здравеопазването.

След два месеца на карантина и строги ограничения северните райони -Солун, Драма, Серес и Кавала са с нисък показател на заразени.

Въпреки тези положителни данни правителството не предприема разхлабване на мерките по съвет на специалистите от комисията по контрол на коронавируса.

До 7 януари засега остават действащите строги мерки, като вечерен час, забрана за напускане на района по местоживеене и излизане от дома само по необходимост.

Мнението на епидемиолозите е, че събирането по празниците създава риск от нови огнища на заразата.

Затова затворени остават всички магазини, заведения, барове и пълна забрана за тържества. Полицията налага строги глоби за всякакви нарушения на мерките, а вчера дори метрото не спираше в центъра на Атина, за да не се събират хората.

В Аспропиргос, област Атика, увеличиха с още седмица времето на пълна карантина, което доведе до реакция на група местни жители, които замерваха полицаите с камъни.

Днес от Атина транспортират част от ваксината в университетските болници в Солун, Патра и Лариса, като утре е стартът на акция „Свобода“ за  първите гърци, които ще се ваксинират.

Източник: БНР

Подобни публикации

Г-7: Афганистан не трябва да се превръща в „сигурно убежище“ за терористи

Димитър

Папа Франциск е на визита в Ирак

Димитър

Загиналите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърлиха 8700 души

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy