СВЯТ

Гърция не облекчава мерките въпреки положителния резултат от карантината

Гръцкото правителство не поема риск за облекчаване на част от мерките въпреки положителните резултати от дългата карантина. Налагат се глоби и арести за нарушителите.

Две трети от гърците заявяват готовност да се ваксинират срещу Covid-19 при първа възможност.

Подобрена е епидемиологичната обстановка в Гърция, като само част от област Атика остава рисков район, съобщават от министерството на здравеопазването.

След два месеца на карантина и строги ограничения северните райони -Солун, Драма, Серес и Кавала са с нисък показател на заразени.

Въпреки тези положителни данни правителството не предприема разхлабване на мерките по съвет на специалистите от комисията по контрол на коронавируса.

До 7 януари засега остават действащите строги мерки, като вечерен час, забрана за напускане на района по местоживеене и излизане от дома само по необходимост.

Мнението на епидемиолозите е, че събирането по празниците създава риск от нови огнища на заразата.

Затова затворени остават всички магазини, заведения, барове и пълна забрана за тържества. Полицията налага строги глоби за всякакви нарушения на мерките, а вчера дори метрото не спираше в центъра на Атина, за да не се събират хората.

В Аспропиргос, област Атика, увеличиха с още седмица времето на пълна карантина, което доведе до реакция на група местни жители, които замерваха полицаите с камъни.

Днес от Атина транспортират част от ваксината в университетските болници в Солун, Патра и Лариса, като утре е стартът на акция „Свобода“ за  първите гърци, които ще се ваксинират.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първо официално появяване на Тръмп след края на мандата му

Димитър

Словакия дава на американската армия достъп до две военни летища за 10 години

Димитър

Зеленски заяви, че е в ход мащабна офанзива на Русия в Източна Украйна

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy