БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Две кандидатури за генерален директор на БТА

Две кандидатури за генерален директор на БТА постъпиха в деловодството на Народното събрание, в рамките на предварително обявения законов срок – 18:00 ч. на 15 януари, предава телеграфната агенция.

Кирил Вълчев е издигнат от депутати на ГЕРБ, а народни представители от БСП номинираха Ивайло Данаилов. И двамата имат професионална свързаност с БТА в различни периоди от кариерното си развитие.

На 18 декември 2020 г. депутатите приеха процедурата за предлагане на кандидати и изслушването им в Комисията по културата и медиите, както и за избор от Народното събрание.

Предложения за генерален директор на БТА могат да се правят от парламентарни групи или от народни представители. Те се внасят в писмена форма чрез председателя на Народното събрание до Комисията по културата и медиите.

Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

При изслушването на допуснатите кандидати в ресорната парламентарна комисия, всеки кандидат ще разполага с 15 минути за лично представяне и излагане на вижданията си за развитие на БТА.

Гласуването на кандидатите в пленарната зала на Народното събрание ще става по азбучен ред. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

БТА се управлява и представлява от генерален директор, който се избира от Народното събрание. Мандатът му е пет години.

Генералният директор на БТА се избира от Народното събрание. До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Претърсиха домовете на 3-ма кандидати за депутати в област Велико Търново

Димитър

451 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Президентът Радев свиква парламента на 21 юли

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy