БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Декларации в НС за 120-ата годишнина от Илинденско-Преображнеското въстание

С декларации от парламентарната трибуна депутатите отбелязаха 120-та годишнина от Илинденско-Преображнеското въстание. Отправени бяха упреци заради настоящата политиката към Северна Македония. Депутатът от ПП-ДБ Христо Даскалов припомни за историческите събития и заяви:

„Паметта за подвига е жива и саможертвата им трябва да я помним, и да пазим България както героите на Илинден, Преображение и Кръстовден 1903-та година повеляват“.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че годишнината се е превърнала в поле за дискусии и сега трябва да си направим извода как да преодолеем травмата от провала на българската идея:

„Българската национална идея днес има ново измерение и то е много ясно, а именно България и Република Северна Македония, след 200 години разделение, да бъдат част от една геополитическа и една цивилизационна зона“.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обаче отправи обвинение в лицемерие, защото двете най-големи коалиции в парламента са гласували ЗА отхвърляне на ветото върху преговори за еврочленство на Северна Македония:

„Ужасно е грозно в тази зала да гласувате против паметта и делото на хората, които са въставали и са се борили, и са умирали в Илинденско-Преображенското въстание, и същевременно да ги величаете и да се опитвате да обвържете някакъв странен паралел със сегашната действителност и бъдещето на Северна Македония в Европейския съюз. Те нямат място в Европейския съюз, докато не започнат да си изпълняват договора, който имахме, и докато не изпълняват условията по една неособено добра преговорна рамка, която беше направена за тяхното присъединяване“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Карадайъ за подкрепа на бъдещ кабинет: Не противоречи на законите на физиката

Димитър

Минимален спад в цените на храните на едро

Димитър

Пожар в склад за военни материали на Емилиян Гебрев е предизвикал взривовете край Карнобат

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy