БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Депутатите възлагат на кабинета да обсъди с ЕК доставка на ваксини от страни извън ЕС

Депутатите ще гласуват по проект на решение, с което възлагат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Най-голямата опозиционна партия в Народното събрание беше предложила да имаме право да преговаряме за доставка и на руска ваксина, но текстът беше променен „за всички страни извън Общността“.

Преди депутатите да излязат в предизборна ваканция в последното редовно пленарно заседание като първа точка е записано проекторешението, разгледано от парламентарната здравна комисия, но с различен текст. В редактирания вариант депутатите предлагат на кабинета да консултира с ЕК осигуряването на ваксини от страни извън Евросъюза и Европейското икономическо пространство.

Така управляващите разширяват възможността за договорки. Конкретното предложение за руската ваксина „Спутник V” не фигурира в текста на проекторешението.

Парламентът ще гласува и парични награди за особени заслуги на 92 културни дейци. За 7 от тях наградите ще са пожизнени, а за останалите – за срок от 3 години.

Източник: БНР

Подобни публикации

3988 случая на коронавирус, 2161 оздравели

Димитър

Главният прокурор атакува в КС текст от Наказателния кодекс, приет преди 5 години

Димитър

Мая Манолова учредява партията си „Изправи се БГ“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy