БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Депутатите започнаха дебатите по Бюджет 2022 на второ четене

ГЕРБ поиска правителството да изтегли проекта на държавен бюджет или да го преименува като „базов“ бюджет. Предложението беше направено от бившия финансов министър Кирил Ананиев. Той го аргументира с факта, че кабинетът вече е заявил намерение да актуализира финансовата рамка през лятото. Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че предложението е недопустимо по правилник.

В пленарната зала започнаха дебатите по второто четене на финансовата рамка, в която се залага дефицит от 4,1 на сто или пет милиарда и 900 милиона лева. Това стана в присъствието на премиера Кирил Петков и голяма част от министрите.

Заложената средногодишна инфлация в проектобюджета е 5,6 %, но според депутатите от ГЕРБ и ДПС тя ще бъде много по-висока, дори двуцифрена. По този начин обаче приходите в хазната са подценени, а по този начин няма да може да се осигурят достатъчно средства за хората, бизнеса и общините, коментира Йордан Цонев от движението.

„Аз приемам вашият аргумент, че може би това ще стане през юли. Обаче пък за бизнеса, за общините и за хората, които планират разходите си, които днес понасят шока от инфлацията, е по-добре сега да знаят, че могат да разчитат на това“.

От ГЕРБ също са на мнение, че приходите са подценени, заради което има редица предложения за осигуряване на допълнителен ресурс по сектори. Едно от тях е за увеличение с 15% заплатите на служителите в МВР, направено от Христо Терзийски.

„Притеснение у нас буди не само недофинансирането на Министерството на вътрешните работи, но и недоверието и негативните послания, които се отправят към работещите в системата от страна на високите нива на държавното управление. Това е обидно и силно уврежда авторитета на хилядите достойни служители“, каза Христо Терзийски.

Проектобюджетът е изчислен при дефицит от 4,1 на сто с Covid мерките. Заложена е възможност за нов дълг до 7 милиарда и 300 милиона лева, с част от които трябва да се платят стари задължения, а с останалите да се покрие дефицитът.

Източник: БНР

Подобни публикации

Омбудсманът Диана Ковачева е възмутена от отговор на районен кмет

Димитър

Г-7: Афганистан не трябва да се превръща в „сигурно убежище“ за терористи

Димитър

Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy