БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Депутатите изслушват четирима министри за наводненията в страната

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски увери в пленарната зала, че няма язовири, които да застрашават живота на хората. Има въведено частично бедствено положение в редица общини след обилните дъждове и наводненията в редица населени места.

„Към момента в страната няма язовири, които да преливат неконтролируемо…Поддържа се постоянна връзка със стопаните на водоеми в областите. На екипите от патруло-постовата дейност и служителите на териториална полиция е разпоредено да водят наблюдение и да докладват и подават своевременно информация за всички случаи, свързани с метеорологичната обстановка“, каза Терзийски.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че с днешна дата без ток са 26 населени места или 4 027 клиента, които са във високопланинските територии. Петкова отчете, че въпреки авариралите четири далекопровода през изминалите дни, енергийната система работи сигурно и стабилно.

„…всички хидроагрегати във ВЕЦ-овете, както и стопанисваните от НЕК язовири и съответни съоръжения работят в пълна изправност. Към настоящия момента електроенергийната система на страната е стабилна и работи в нормален режим“, каза Петкова.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров на свой ред съобщи пред депутатите, че язовирите в страната са пълни. Те са действали като буфер, всички от тях се контролират денонощно:

„За да не се спекулира с цифри, ще помоля от началото още да се знае, че енергийните язовири винаги ги държим на 80-90%, защото целта е водата в тях да произвежда електроенергия. И затова при тях отговорността, когато пропускат вода е много голяма, но екипите са обучени с години, добре работят и както виждате и при тази екстремална обстановка успяха да пропуснат водата“.

Депутатите изслушват днес министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, на енергетиката Теменужка Петкова, икономическия министър Лъчезар Борисов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров за обстановката в страната.

В програмата на парламента са и промени в Закона за пчеларството, внесени от Министерския съвет, които ще бъдат разгледани на първо четене. Те предвиждат да отпадне режимът на регистрация на пчелините и пчелните семейства от кметовете на населените места.

Депутатите ще ратифицират и спогодбата между България и Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане.

Източник: БНР

Подобни публикации

Пътностроителни фирми затвориха пътя „Ветрен-Бургас“ (снимки и видео)

Димитър

„Капачки за бъдеще“ с кампания във Видин

Димитър

ВСС ще трябва да обсъди още едно искане за отстраняване на Иван Гешев

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy