БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала по време на президентското слово на Румен Радев, който днес положи клетва за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Депутатите бяха провокирани от думите на президента, че „първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей“.

Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви още Румен Радев в обръщението си.

Ние уважаваме институциите, затова бяхме на клетвата на президент, но не приемаме години наред нашата парламентарна група да бъде наричана с обидни думи и опитите да бъдем чегъртани. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни излизането на парламентарната група, когато президентът започна обръщението си към народните представители.

„През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията дадена от Конституцията – да бъде обединител на нацията“, каза Десислава Атанасова и продължи:

„Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин – ще има преосмисляне, вече при по-голям политически опит, за това каква е ролята н на политическите партии и каква е ролята на президентската институция.

Ролята на президентската институция е да търси консенсус, да бъде надпартиен българският президент, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакция на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните пет години.

Да припомня, че сме в ценова криза, в криза във връзка с цените на енергоносителите. Това не е тема от дневния ред на президентската институция.

Отново се търси начин за конфронтация с политически партии“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Проект за Съвет за криминологични изследвания е публикуван за обществено обсъждане

Димитър

Ограничение на движението по автомагистрала „Тракия“

Димитър

Новозаразените с коронавирус у нас са 60

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy