БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за здравето

Депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна.

С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила.

С промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени.

По този начин се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева, предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства. С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ.

Изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравно осигурени.

Партия „Възраждане“ определи мярката като дискриминационна спрямо българските граждани. Елена Гунчева заяви:

„Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“.

Елин Димитров от „Продължаваме промяната“ заяви, че от 133 хиляди украинци влезли у нас, едва 19 000 са регистрирани за убежище:

„Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище  в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“.

Народното събрание ще обсъди на първо четене и промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, пояснява водещият вносител и председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“:

„Тази възможност ни дава като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков излиза на свобода

Димитър

1681 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

„Възраждане“ и БСП против продажбата на оборудване за АЕЦ „Белене“ на Украйна

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy