БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Депутатите приемат поправките, въвеждащи механизъм за контрол и разследване на главния прокурор

Депутатите промениха дневния си ред и решиха да се заемат с окончателното приемане на поправките, въвеждащи механизъм за контрол и разследване на главния прокурор.

Предложението за влизане като точка от дневния ред на промените в Наказателно-процесуалния кодекс беше направено от председателя на народното събрание Росен Желязков. Срещу него възразиха от БСП, които при гласуване бяха подкрепени от „Възраждане“, но гласовете им не бяха достатъчни.

Беше прието и предложението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заседанието да бъде удължено до окончателното приемане на законопроекта.

В четвъртък депутатите от Правната комисия одобриха въвеждането на механизъм за контрол и разследване над главния прокурор. Настоящият главен прокурор Иван Гешев дойде за началото на заседанието и направи обръщение към народните представители, в което декларира, че ще довърши мандата си и ще се противопостави и на предпоставеното решение.

Комисията одобри намаляване на кворума, необходим за назначаване, но и освобождаване на главния прокурор от 13 на 17 гласа на пленума на ВСС. Това ще важи и за председателите на ВАС и на ВКС. За тях се премахва така нареченото „двойно мнозинство“, тоест необходимостта решението да бъде одобрено от Съдийската колегия на ВСС.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ възрази на това предложение.

Източник: БНР

Подобни публикации

Роналдо поднови тренировки с първия отбор на Манчестър Юн

Димитър

8 милиона абонати без ток в Мексико и Тексас заради студа

Димитър

Успение Богородично – летният Великден за гърците

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy