ИКОНОМИКА

Десет златни съвета за ипотечните кредити

Купуването на дом е едно от най-значимите финансови решения, които повечето хора взимат за целия си живот. Тези, които искат да си закупят собствено жилище, предпочитат да го направят чрез ипотечен кредит, но ползването на заем за жилище не е толкова лесно, колкото може би си мислите.

 

Повечето хора не са запознати с всички формалности, които човек трябва да изпълни, за да получи одобрение за жилищен кредит. Тези, които искат да се възползват от заем за жилище за първи път, трябва да са наясно с неща от типа на лихва, кредитен рейтинг, такси, свързани с жилищния заем, тонове документация и много, много други.

 

Купуването на дом за повечето хора е важно решение, което се взима само веднъж в живота, поради което е важно да се избере правилния финансов продукт. Трябва да сте наясно с основните компоненти на жилищния заем, преди да изберете оферта. Ето някои от най-често срещаните неща, които трябва да помислите, преди да се решите да кандидатствате за подобен заем:

 

  1. Кредитен рейтинг

Кредитният рейтинг е един от най-важните и съществени фактори, които банките разглеждат, преди да предоставят заема на своите клиенти. Следователно, всяко физическо лице, което желае да използва ипотечен кредит, трябва да поддържа добър кредитен рейтинг, тъй като доброто кредитно досие е основно изискване при кандидатстването за всякакъв вид заем в банковия сектор.

 

Така че, важно е рейтингът Ви да бъде над добър, за да можете да се възползвате от жилищен заем и да Ви се предоставят по-добри лихвени проценти. Поддържането на добър кредитен рейтинг не е трудно и може да се направи, като на първо време започнат да се извършват навременни плащания по кредитни карти и съществуващи заеми.

 

  1. Лихвен процент

Всеки, които смята да изтегли ипотечен кредит трябва да провери внимателно лихвения процент по кредитите за жилища, които му се предлагат от няколко различни банки и финансови институции. Всеки, който иска да изтегли ипотечен кредит, трябва да сравнява различни кредитори, за да търси най-ниските налични лихви.

 

Преди това обаче трябва да сте наясно с различните видове лихвени проценти. Има два вида лихви – т.нар. „плаващи“ и фиксирани. Фиксираният лихвен процент за жилищен кредит, както можете да се досетите и сами, не варира в зависимост от срока на наемане на жилищния кредит.

 

От друга страна обаче, плаващият лихвен процент се изчислява въз основа на много фактори, включително срока на заема, които се оказват полезни, тъй като винаги се очаква лихвите да спаднат в бъдеще.

 

Винаги по-добрият вариант е да изберете плаващия лихвен процент, тъй като със сигурност месечните Ви вноски биха били по-високи, ако се придържате към фиксирания лихвен процент, дори и той да е бил придружен с атрактивна оферта в началото.

Не забравяйте, че фиксираният лихвен процент идва с фиксирана отговорност, а също и наказание с възбрана. Плаващият лихвен процент, от друга страна, варира от време на време и може да Ви помогне да спестите пари от лихви, други разходи и месечни вноски.

 

  1. Срок на заема

Всеки човек, който желае да се възползва от ипотечен кредит, трябва да реши какъв иска да бъде срокът на жилищния кредит още преди да кандидатства за заема. Както можете да се досетите, месечните вноски зависят основно от продължителността на заема.

 

Банките са по-склонни да отпускат пари на кандидатите за жилищен кредит, предпочитащи по-краткия възможен срок на погасяване. Краткият период на погасяване освен това е и във Ваша полза, тъй като намалява тежестта на лихвата по жилищния кредит върху месечните Ви плащания. Ако изберете по-краткия срок, месечните Ви вноски ще бъдат по-високи, но в крайна сметка този избор ще Ви помогне да намалите разходите около заема.

 

  1. Такса за обработка

Таксата за обработка е сумата, която всеки кредитополучател трябва да плати на кредитора, след като заявлението за домашен кредит е било прието. Обикновено банките и финансовите институции начисляват такса за обработка на заем до 1% от ипотечния кредит, който отпускат. Именно затова трябва да се оглеждате и да потърсите правилната банка, която да начислява ниска такса за обработка.

 

  1. Приравнена месечна вноска

Приравнената месечна вноска е плащането, което кредитополучателят трябва да извършва всеки месец за погасяване на жилищния си кредит. Уравнената сума на месечната вноска отчасти зависи от Вас.

 

Освен това, месечната вноска зависи и от авансовото плащане, което правите в момента на закупуване на дома си. Колкото по-високо е авансовото Ви плащане, толкова по-ниски ще са месечните Ви разходи след това.

 

Важно е да се уверите, че размерът на вноската Ви ​​не надвишава 45% от общия Ви доход. Можете да изчислите месечното плащане, което е подходящо за Вас, като използвате специално пригоден за това калкулатор.

 

  1. Задължителни документи

Запомнете, че е от огромна важност да четете внимателно правилата и условията на банката или финансовата институция, от която теглите заем, преди да подпишете документите, свързани с превеждането на парите по сметката Ви. Трябва да сте наясно с различните такси, евентуалните неустойки и наказателни лихви, посочени в легалната документация, която Ви се предоставя.

 

  1. Авансово плащане

Като цяло, когато се възползвате от ипотечен кредит, се изисква от Вас да платите от 10% до 15% от общата сума на заема като авансово плащане. Останалата част от сумата ще се преобразува в равни месечни вноски.

 

Ако имате налични излишни пари, можете платите по-голямо авансово плащане, тъй като това ще Ви помогне да спестите от лихвите, които ще бъдат изплатени в бъдеще.

 

  1. Допълнителни такси

Освен обикновени месечни вноски, финансовите институции могат да начислят всякакви допълнителни такси към момента на кандидатстване. Уверете се, че предварително сте обсъдили тези подробности с банката или финансовата институция, от която теглите заема си.

 

  1. Неустойка при предварително плащане

Според последните банкови реформи, нито една банка или финансова институция вече не е задължена да начислява неустойки за предварителни плащания. Без да се опасявате от неустойки, можете свободно да извършите частично плащане винаги когато имате налични излишни пари, които искате да инвестирате в дома си.

 

  1. Норми за възбрана

Възбрана на жилищния заем означава изплащане на неизплатената сума преди да приключи срокът на жилищния кредит. Колкото по-рано изплатите домашния си заем, толкова по-малко лихви плащате.

 

Банките обикновено налагат наказание за възбрана за изплащане на жилищния заем преди края на мандата. С плаващ лихвен процент за жилищен кредит, Вашата банка или финансова институция не би трябвало да начислява никаква санкция за възбрана.

 

Да имате предвид горепосочените точки преди да се възползвате от жилищен заем е от съществено значение при избирането на правилния финансов продукт, отговарящ изцяло на нуждите Ви.

 

Най-лесният начин да не пропуснете някои от съветите и да вземете правилния избор е да се свържете с кредитен консултант преди предприемането на кандидатстване за ипотечен кредит. Оставете на него ангажимента да намери най-добрия кредит, според вашия профил, напълно безплатно.

Подобни публикации

Какво е дебитна карта и как мога да я използвам?

Димитър

Инвеститорите в ЕТФ залагат на диверсификацията на стратегиите си

admin

6-те ТОП съвета за използване на кредитна карта

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy