ДОМ

Детска люлка или шезлонг – какво да изберем?

Всеки родител иска най-доброто за детето, дори когато се отнася за свободното време в люлката или шезлонга. Специалистите нямат категорично мнение кое е по-добро и здравословно. Има редица фактори, като начин на живот, време на използване, размер и други, които оказват влияние на избора. В тази статия ще разгледаме кога детето може да използва люлка или шезлонг и как да ги използваме.

На каква възраст се използват люлката и шезлонга?

По този въпрос е единодушно мнението, че те се използват на една и съща възраст, а именно в началото. В първите месеци детето не може да стои изправено, често се върти, разкопчава коланите и предприема различни действия, които застрашават неговата безопасност. Най-общо казано това е възрастта между 0 и 6 месеца.

Разбира се, всяка една люлка или шезлонг има упоменати минимална възраст и тегло, когато могат да се използват. Те също биха ви били полезни в това да направите правилния избор.
Някои шезлонги имат и способността да се променят с детето – да станат на столче, когато вече е необходимо. Именно и те са най-предпочитани сред семействата.

Люлката или шезлонга са чудесен помощник, когато едно бебе е енергично, не стои на едно място и трудно можете да задържите вниманието му.

Как да използваме безопасно люлката или шезлонга?

В тази последна част от статията ще ви дадем и насоки за безопасно използване на двата аксесоара:
• Винаги закопчавайте обезопасителните колани точно както е описано от производителя.
• Изберете подходяща позиция за новороденото бебе. Хубаво е това да бъде максимално близо до легнало положение.
• Не оставяйте бебето да прекарва дълго време в люлката. Това не е естествената му позиция на гръбнака и от време на време трябва да го раздвижвате. Препоръчителният период е около 15 минути.
• Не оставяйте бебето без надзор, дори и да спи то трябва да бъде в полезрението ви. В краен случай можете да използвате видеофон.
• Не оставяйте детето да спи в шезлонга или люлката за дълго време, освен ако не е за кратка дрямка. Според американските учени прекаленото стоене в шезлонга или люлката може да наруши притока на кислород и така да се получи СВДС (Синдром на внезапната детска смърт).

Подобни публикации

Как да изберем правилните цветове за банята си

Димитър

Изгодна ли е PVC дограмата?

Димитър

Дървена дограма – предимства и недостатъци

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy