БЪЛГАРИЯ

Димитровден е, отбелязваме 838 години от въстанието на Асен и Петър

Православната църква почита на 26 октомври паметта на  свети великомъченик Димитър.

В България това е третото по популярност име, а според народната традиция от Димитровден започва зимата.

Както е известно от житието му, Свети Димитър е роден през III век в Солун в семейството на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос са преследвани жестоко.

След смъртта на баща си станал градоначалник и проповядвал християнството сред жителите на Солун, разказва отец Методий от столичната църква „Свети Николай Чудотворец“:

„Той бил таен християнин, но в момента, в който вече Господ го поставя нависоко, използвайки тази висока трибуна на своето положение, той започва открито да проповядва и да представя Христа на своите съграждани“.

Свети Димитър е загинал мъченически по време на молитва в килията, в която е затворен, след като отказва да се отрече от вярата си пред императорската власт: „Сам открито разкрива своята вяра, заради което е подлаган на мъчения, на унижения, на бичуване, и в крайна сметка на 26 октомври 306 година войниците влизат и го пробождат с копия и така бива умъртвен заради Христос великомъченик Димитър“.

На гроба на светеца в Солун е издигната малка църква, на чието място днес има базилика, а в нея се съхраняват мироточивите мощи на светеца.

В София светата литургия за празника ще бъде отслужена (от 9:00 часа) в единствения храм, построен в чест на Солунския чудотворец в квартал „Хаджи Димитър“.

На Димитровден във Велико Търново честват 838 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Честванията ще започнат с празнична света литургия  в катедралния храм на Велико Търново „Успение Богородично“, откъдето в 11 часа ще тръгне литийно шествие с иконата на свети Димитър до църквата музей „Св. Димитър Солунски“.

В двора на храма ученици от Старопрестолната гимназия по икономика ще изнесат литературно-музикалната композиция „Асеневци и възкръсналото царство на българите“. По традиция ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве за Деня на строителя.

В храма „Св. Димитър Солунски“ през октомври 1185 година търновските боляри Петър и Асен обявяват началото на въстанието срещу византийското владичество, което завършва с провъзгласяване на Втората българска държава и управлението на династията на Асеневци.

Общонационалният комитет „Асеневци“ ще връчи своите годишни награди. „Мечът на Асеневци“ ще получи диригентът и композитор проф. Пламен Джуров за духовното издигане на българелите, а за опазване живота и здравето на нацията с отличието ще бъде удостоена кардиологът проф. Ана Савова.

Източник: БНР

Подобни публикации

549 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Румен Спецов заменя Галя Димитрова като шеф на НАП

Димитър

КПКОНПИ проверява Община Стара Загора за нарушения при две обществени поръчки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy