БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Доверието в парламента бележи историческо дъно

Доверието в парламента бележи историческо дъно след календарна година, в която действаха две народни събрания, се твърди в доклад на Института за развитие на публичната среда.

47-ото и 48-ото народни събрания действаха в рамките на 2022 година, а почти три месеца след старта на работата на настоящия парламент служебното правителство продължава да управлява страната, докато изход от политическата криза все още не се задава.

Констатацията е на екипа на „Отворен парламент“, а организацията цитира социологически проучвания, според които едва 7 на сто от българите имат доверие в Народното събрание като институция.

Съгласно данните от официалната страница на парламента 47-ото Народно събрание е провело 90 пленарни заседания за седемте си месеца живот, от които 28 са били за парламентарен контрол.

За почти трите месеца от старта на работата си пък 48-ият парламент е провел общо 36 пленарни заседания, 11 от които са били за парламентарен контрол.

Приетите закони през тази календарна година са 100. 75 от тях са били предложени от Министерски съвет, а едва 25 – от депутатите.

В периода януари-юли общо 255 са извинените отсъствия на народните представители, като най-много са отсъствията от пленарната зала на избраниците от ДПС.

Депутатът с най-много извинени отсъствия от зала е Делян Пеевски, а веднага след него се нарежда Марин Шишев от „Продължаваме промяната“.

Източник: БНР

Подобни публикации

НЗОК с 84,6 млн. лева директни плащания за лечение на Covid-19 през 2020-а

Димитър

Таксиджиите излизат на национален протест във вторник

Димитър

Covid огнища в производствена фирма и две детски ясли в Сливен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy