ВАЖНИ СВЯТ

Договор на Израел за ваксини с „Пфайзер“ предвижда събирането на голям набор данни от гражданите

Договор, сключен от Израел с американската фармацевтична компания „Пфайзер“ за доставка на ваксини, представлява потенциално сериозно нарушение на личната неприкосновеност на израелците, заяви експерт по дигиталните права, цитиран от ДПА.

Споразумението, публикувано със силно цензурирани страници, предвижда „Пфайзер“ да получава обширен набор от данни за здравния статус на ваксинираните. Израел ще трябва да информира всяка седмица компанията за развитието на епидемичната ситуация на негова територия. Това включва брой на хоспитализираните, идентификация на пациентите, случаи с критично развитие на болестта, брой на нуждаещите се от респиратори, статистика за смъртните случаи и заразените със симптоми и брой на ваксинираните по възраст и демографски фактори.

Критикувайки споразумението, Техила Шварц Алтшулер, старши сътрудник в Израелския демократичен институт, каза, че договорът изисква одобрение от Хелзинкския комитет, който отговаря за разрешаването на медицинските проучвания върху човешки същества.

Техила Шварц Алтшулер каза, че договорът фактически предвижда „едно от най-обширните проучвания на хората през 21-ви век“.

„Тази огромна маса от данни за Израел ще бъде един готов материал за научно изследване и за останалия свят“, добави специалистът по дигитални права.

Освен това гражданите на Израел ще трябва също така да дават разрешение за използване на личните им здравни данни – нещо, което обаче не се предвижда в споразумението.

Израел е смятан за световен лидер по брой на ваксинираните като процент от населението. Над 2 милиона души в страната вече са получили първата от двете необходими дози на ваксината, а на около 250 хиляди човека е била поставена и втората инжекция.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Държавен вестник“ публикува списък с лекарства, предписвани на Covid болни

Димитър

Ще те застрелям в устата! Американец изнасили 24-г. българска студентка

admin

Гърция не може да приложи европлана за ограничаване на газовото потребление

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy