БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

Специализираната прокуратурата е присъединила материалите, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по случая с търг за закупуване на полицейски джипове, стартирал по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, към вече образувано дело за търговия с влияние. Това съобщиха от държавното обвинение, без за посочват имена.

На брифинг от спецобвинението нито потвърдиха, нито отрекоха, че става дума за разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, който през 2017 година беше служебен вътрешен министър.

Доклад, публикуван вчера от ОЛАФ, твърди, че са установени сериозни нарушения в търга за закупуване на високопроходими полицейски автомобили и затова отпуснатите 6 млн. евро безвъзмездна помощ трябва да бъдат върнати от МВР, а на прокуратурата е препоръчано да направи преценка за необходимостта от разследване за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

Днес от спецпрокуратурата съобщиха, че са получили доклада още на 6 януари, а материалите от ОЛАФ са присъединени към дело за възможна търговия с влияние, защото по него се проверявали данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления.

И.д. ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова категорично отказа да назове имената на Узунов и Бобоков и беше лаконична за причините за приобщаването на доклада от ОЛАФ към материалите по досъдебното производство, по което работи спецпрокуратурата:

„С последните промени в НПК, докладите на ОЛАФ, както между впрочем и ревизионните доклади, да кажем на един орган по приходите в лицето на НАП, вече имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно производство. Те подлежат на анализ, на проверка, на оценка, наред с останалите доказателства. Когато ние сме готови да ви предоставим информация, така че да не нарушим правата на никой в България, защото в крайна сметка прокуратурата осъществява и надзор за законност, моля ви, не искайте да го правим“.

По разследването за търговия с влияние, разпознато като това срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства и прецизиране на обвиненията, съобщиха от спецобвинението, откъдето допълниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинения и на други лица.

Източник: БНР

Подобни публикации

Парад на ретро автомобили в София

Димитър

Държавата ще отпусне средства за пострадалите от наводненията в Карловско

Димитър

41 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy