ДОМ

Допълнителни функции на модерните климатици

В допълнение към охлаждането и отоплението на помещението, климатикът може да работи ефективно и за премахването на влагата във въздуха. В този режим климатикът продължава да поддържа режим на охлаждане, но скоростта на вентилатора се забавя и влагата от преминаващите климатици кондензира и остава на повърхността на топлообменника на вътрешното тяло. След това събраната вода се влива в отвора на климатика и излиза навън през дренажната система. За да се избегне опасността от наличие на влага във вътрешността на климатика и неприятните миризми след работа в режим на изсушаване, препоръчително е да включите климатика за известно време на режим отопление, за да изсъхнт топлообменника и вътрешните му части.

В режим на вентилация климатикът просто циркулира въздуха в помещението с определена зададена скорост.

При избора на климатик трябва да се обърне специално внимание на системата за пречистване на въздуха, тъй като въздухът, преминаващ през климатика, ще се диша през целия живот на устройството, а нашето благополучие зависи от това колко е чист и безопасен е той. Съществуват общоприети мерки за филтриране на въздуха, както и някои патентовани технологии от всеки производител.

Нека да разгледаме някои от основните системи за филтриране на въздуха, използвани в съвременните климатици.

  • Грубият филтър задържа големи прахови частици, човешки косми и козина от домашни любимци. Катехиновият филтър привлича и улавя фини прахови частици.
  • Антибактериалният електростатичен филтър привлича фини прахови частици и невидими плесенни спори и вредни микроорганизми, неутрализира тяхното действие и предотвратява по-нататъшното им разпространение.
  • Фотокаталитичният филтър окислява и разгражда органичните съединения, като по този начин елиминира повечето неприятни миризми.

 

Освен това съществуват още и въглеродни, йонни, както и дезодориращи филтри. Средният живот на филтъра е 3 години. Периодично се изисква почистване и дезинфекция на филтрите на климатика.

В допълнение към филтрите в климатици, можете да намерите специални технологии за почистване и подготовка на въздуха, преминаващ през вътрешното тяло на климатика.

Така например, ултравиолетовото лъчение, генерирано от UV лампи, предотвратява растежа и растежа на бактерии и плесени и ефективно се бори срещу вируси и бактерии в стаята. Йонизаторът произвежда аниони, които неутрализират положително заредените прахови йони във въздуха, правейки въздуха в помещението по-лек и предпазвайки от респираторни заболявания.

 

Разбира се, не бива да се очакват чудеса в ефективното пречистване на въздуха от най-простите и евтини модели, в такива климатици в най-добрия случай ще има само мрежест и дезодориращ филтър. Но все пак можем да кажем, че всички реномирани производители произвеждат модели климатици, които много ефективно пречистват и дезинфекцират на въздуха.

Източник: Vladives.bg

Подобни публикации

Дървена дограма – предимства и недостатъци

Димитър

Как да изберем стила на банята?

Димитър

Как да организираме ефективно пространството в банята

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy