БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Доц. Велизар Шиваров: Кръвната плазма може да доведе до мутации на Covid-19

Плазмата е подходяща само в началото на леко протичане на болестта

„Има случай на пациент с хематологично заболяване (случаят е описан в британско проучване и е публикуван в статия в престижното научно списание за медицина „Нейчър“), при който пациент с Covid- 19, след като му се прелива кръвна плазма, това довежда до мутации на коронавируса“. Това коментира пред БНР имунологът доц. д-р Велизар Шиваров, бивш началник на Лаборатория по клинична имунология и специализант по Клинична хематология към УМБАЛ „Софиямед“.
Доц. Шиваров е рецензент за повече от 10 международни научни списания. Изследователските му интереси са в областта на молекулярната биология на B-лимфоцитите и на молекулярната биология и диагностика на хематологичните неоплазии.

„Това, което е станало – пациентът е бил на имуносупресивна терапия, а вирусът е откриван при него повече от 70 дни и пробите показват, че вирусът мутира през различните периоди, като на пациента е преливана два пъти хипер имунна кръвна плазма, което показва, че вирусът има вътрешна способност да мутира, като част от тях може да бъдат поправяни от самия него, но когато се прелива плазма от пациенти, преболедували други варианти на вируса, антителата, които се съдържат в тази плазма, елиминират мутациите на вируса в този пациент. Така учените откриват тези нови мутации в този пациент, което на научен език означава, че се осъществява негативна селекция върху по-старите варианти, благодарение на използването на кръвната плазма. И при този човек може да преобладават вече новите мутации и те да се разпространят повече и дори да се предадат после на други хора“, поясни още доц. Шиваров.

По думите му това показва как протича еволюцията на този вирус на ниво един индивид. Ученият сподели, че кръвната плазма е подходяща само в началото на заболяването, когато не е в тежка форма – това сочат последните изследвания:

При тежко притичане на болестта – тя не е от съществено значение, даже изобщо няма ефект върху тежки и средно тежки случаи – не повлиява клиничния резултат – това сочат клиничните проучвания“.

Доц. Шиваров коментира още, че е добре хората да се имунизират с една и съща ваксина и при двата приема, за да се съхрани това в нашата имунологична памет. По думите му най-важно е сега да се постигне възможно най-голямо ваксинационно покритие.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 3475

Димитър

Просветният министър: След Нова година може да се затварят училища

Димитър

Пунктовете в „Пирогов“ за Covid тестове работят от 8 до 19 часа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy