БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Доц. Кунчев: На тези места е най-вероятно да хванете К-19!

Няма смисъл от налаганите гранични мерки, които ограничават пътуването, защото вирусът вече е разпространен навсякъде. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на дискусия, организирана от Националната пациентска организация съвместно със българската асоциация на заведенията.

Според доц. Кунчев драконовските мерки, които цяло лято налагаше съседна Гърция не проработиха, защото при повторните тестове се хващаха от 300 приносители максимум 10-15. За пореден път главният здравен инспектор заяви, че хотелите и заведенията са инвестирали много да спазят мерките и са сред най-сигурните места по отношение на неразпространение на коронавируса.

„Те обаче станаха жертва на нощните клубове и дискотеките, в които не се спазваха предписанията“, заяви Кунчев. И допълни, че тези заведения са по-рискови, тъй като са създадени в тях да се скъсява дистанцията, а не да се спазва.

Доц. Кунчев призна, че подобно поведение е отговорност на самите забавляващи се. „Въпреки че няма доказателства, че там се заразяват повече хора, все пак там контактите са по-близки“, обясни той.

„Обаче в Европа това са първите обекти, които се затварят и въпреки, че не желаем и нямаме намерение да правим това, ако се наложи и ние ще предприемем подобни мерки“, подчерта Кунчев, цитиран от в. Труд. Представителите на заведенията подчертаха, че ограничават броя на посетителите и предоставят повече пространство на своите клиенти и спазват всички предписани мерки.

Доц. Кунчев заяви, че заведенията не са най-рискови, а по-голяма опасност крие посещението на семейни тържества като сватби, рождени дни и абитуриентски балове.

Според главният здравен инспектор намаляване на работното време на заведенията също няма особен ефект, тъй като вирусът няма работно време. Той препоръча да се ползват само одобрените близо 1000 дезинфектанта, одобрени от Министерство на здравеопазването.

Той подчерта, че около 100 козметични средства, представящи се за дезинфектанти са спрени от употреба, а спекулата със защитни средства през последните месеци е намаляла. Кунчев подчерта, че е много по-ефективно да се дезинфекцират въздуха с бактерицидни лампи, а не повърхностите. От бизнеса обаче се оплакаха, че цените и в момента са твърде високи и затрудняват бизнеса.

Доц. Кунчев бе категоричен, че към момента не се предвижда затягане на мерките, а се препоръчва по-стриктното им спазване. И призна, че инспекторите, които трябва да следят за спазването им са едва 500 в цялата страна и основно се занимават с по-важни дейности за ограничаване на епидемията.

„Заведенията не са най-засегнати от кризата, а още по-пострадали са хотелите и целият туристически сектор, както и сферата на културните мероприятия“, подчерта доц. Кунчев. Въпреки това, че не всички спазват предписанията за първи път от десетилетия други заразни болести като хепапит бележат спад в случаите между 50 и 86 на сто. / blitz.bg

 

Подобни публикации

България е на 3-то място в ЕС по смъртност от Covid-19 на 14-дневна база

Димитър

Заловиха трима бракониери при нощна акция на язовир Камчия

Димитър

България в четвърта урна при жребия за Мондиал 2022

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy