БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Доц. Кунчев: Хвърляме маските при 75% ваксинирани

Не се обмисля ваксината срещу Covid-19 да стане задължителна, заяви на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев бе категоричен, че „заветната цел“ пред държавите в борбата срещу Cоvid-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България.

„Ваксината за Covid, тъй като вероятността да продължим да я ползваме по-дълъг период, е нормално да влезе и тя да е част от препоръчителния календар. Нито имаме идея, нито обмисляме да става задължителна. Има малко неразбиране. Това, което искаме да направим, да я включим в календара, важи за варицелната ваксина“.

„Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи…Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот“, увери държавният здравен инспектор.

Той припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

„Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно“, увери доц. Кунчев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Камиони, превозващи зърно, блокираха пътя за ГКПП „Кулата“

Димитър

Ограничения за влизане в България за граждани извън ЕС

Димитър

Джокович спечели за седми път титлата от финалния турнир на АТП

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy