БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Държавата ще изкупи необходимите за населението количества зърно

Държавата ще изкупи необходимите за задоволяване на нуждите на българското население количества зърно. Това е решено на заседание на Консултативния съвет по зърното с участието на премиера Кирил Петков, съобщават от правителствената пресслужба.

По този начин земеделските производители ще могат да реализират своята продукция, а българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас.

Предстои да бъде уточнен механизмът, по който държавата да закупува зърното.

 

На заседанието участваха и заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов. От страна на браншовите организации участие в дискусията взеха представители както на зърнопроизводителите и зърнопреработвателите, така и на животновъдите и търговците от сектора.

В рамките на срещата се стигна до позицията държавата да влезе на пазара на зърното и да изкупи необходимите за задоволяване на нуждите на българското население количества. По този начин земеделските производители ще могат да реализират своята продукция, а от друга страна българските граждани няма да имат притеснения за липси на пазара у нас. Предстои да бъде уточнен механизмът, по който държавата да закупува зърното.

Разговорите по темата ще продължат на работна среща в Министерството на земеделието за уточняване на детайлите по налагащите се действия.

В края на срещата министър-председателят Кирил Петков подчерта, че правителството има за цел да подпомогне българските земеделци, така че те да могат да произвеждат не само суровини, но и продукти с висока добавена стойност. Петков призова представителите на сектора също да подават активно сигнали, ако имат информация за злоупотреби и нелоялни практики, което е в интерес на всички страни.

Източник: БНР

Подобни публикации

Кирил Петков: Допуснах комуникационна грешка, диалогът продължава

Димитър

ЦИК потвърди кой заменя Петър Чобанов и Андрей Гюров в НС

Димитър

Премиерът Петков е на двудневно работно посещение в САЩ

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy