БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Държавата ще отпусне по-голямата част от средствата за водата за поливане на земеделските стопани

Поливната вода за земеделците ще бъде дотирана с 80%, което трябва да окаже влияние и върху цените на продукцията. Служебният земеделски министър Явор Гечев разясни:

“Ако имате, примерно, да плащате 100 лв., образно казано, вие ще платите 20 лв.,индикативно, ще ви се издаде фактура, ще я предоставяте в ДФЗ, съответно, ще добавим 80% към тази стойност, която сте платили от 20 лв., за да станат 100 единици. И върху тази сума се плаща съответното ДДС. Номинално 80 лвбез ДДС, плюс да е ДДС-тата, съответно, ще представлява помощта. Помощтае с такъв дизайн, защото е насочена пряко към земеделските производители. Тоест ние няма просто да дам едни пари на “Напоителни системи”.

Министърът на земеделието определи помощта и като мярка срещу скъпите храни.

„Необходимите средства ще се осигурят сега, в момента, веднага, а не в следващия актуализация на бюджета.

След като стана ясно, че служебното правителство ще разработи Закон за надценките на хранителните продукти, отпада предварително анонсираното намерение таван на надценките да се въведе от април с промени в наредба, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Иска ни се да може по-скоро да се случи, но, разбира се, ние трябва да съблюдаваме и закона. Мислехме, че може да стане през наредба, но в крайна сметка мнението на експертите е, че трябва през закон”.

В началото на седмицата земеделци протестираха срещу драстичното повишение на цената на водата за поливане.

Източник: БНР

Подобни публикации

Българи са на полуфинал в Европа по футбол

Димитър

Комисия на НС ще обсъди повишаване на акциза на цигарите

Димитър

КЕВР определя новите цени на водата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy