БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Д-р Гергана Николова: За да си върнем нормалния начин на живот, трябва да се ваксинират всички възрастови групи

За да си върнем нормалния начин на живот, трябва да има ваксинопрофилактика за всички възрастови групи. Предимство имат възрастните, но няма да върнем и хора от всички възрасти“. Това каза пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар от ръководството на Българския лекарски съюз и добави:

Хората трябва да знаят, че не са защитени от тежка форма на заболяване от Covid-19, ако не са ваксинирани. Ваксината не винаги може да предотврати разболяването, но може да предотврати тежкото протичане на болестта“

Тя призова хората с хронични заболявания да се обърнат към личните си лекари, за да бъдат ваксинирани:

„Много често ми се случва, когато коментирам с пациент, че той трябва да се ваксинира, отговорът му е, че е преживял инфаркт или инсулт и затова не иска. Точно заради това, че пациентът има инфаркт или инсулт – той трябва да се ваксинира преди здравите хора, защото той е рисков. Това трябва непрекъснато да се говори и да се обяснява на хората“.

Д-р Николова обясни, че във вторник (18 май) е имало среща в РЗИ-София, на която е било уточнен начинът, по който ще се заявяват и получават ваксините от общопрактикуващите лекари на специална електронна страница:

Имаме подкрепата на Министерство на здравеопазването, на РЗИ, включи се и Столична община с логистика – тя поема ангажимента да достави ваксините от РЗИ до центровете, от които ще се снабдяват личните лекари. От другата седмица ще заработи тази нова организация на дейността“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Среща на Радев с представителите на партия „Възраждане“

Димитър

Собствениците на заведения скочиха срещу разхлабване на мерки за големи магазини

Димитър

Ремонтите на инфраструктурата да са според процента риск на обекта, а не според отдалечеността

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy