ЗДРАВЕ

Д-р Ненков: Елементарни мерки ще предпазят нашите близки дори от леките вирусни инфекции

Д-р Ненков: Елементарни мерки ще предпазят нашите близки дори от леките вирусни инфекции

Смесването на симптомите на болестотворните вируси и настинките по някакъв начин трябва да се диференцира. COVID-19 е братовчед на грипа, но не е, обясни в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Самият той е прекарал опасния вирус и сподели как се е чувствал по време на болестта: „Аз имах късмет, защото се оказа, че вирусът е живял в носа и гърлото ми, но не развих симптоми. Не съм съвсем млад, с наднормени килограми и хипертония съм, така че имам „закачки“, но не развих симптоми. Имах обаче два дни, в които очаквах какво ще стане. Много интересно изживяване е и карантината, в която не можеш да излизаш“.

По думите на д-р Ненков, елементарни мерки като дисциплина, спазване на разстояние, стриктно носене на маска, ще предпази нашите близки дори от леките вирусни инфекции, които очакваме в този сезон.

Най-тежкото, което видях покрай мен свързано с коронавируса, е как той събори един млад, здрав колега. Слава Богу, сега момчето е супер и си работи, сподели още д-р Ненков.

До този момент напълно се изпълни задачата да не се претовари здравната система, само че тя заработи на едни по-високи обороти, каза още медикът.

Основните кърлежи в източването и краденето на здравната система много умело насочват вниманието към такива като мен, дето си работят в операционната, обясни д-р Ненков като подчерта, че му е неприятно да коментира темата за финансирането в здравеопазването. Нашата система от години се управлява на парче, допълни той.

„В цялата тази пандемия има и много политика, за съжаление. Аз не вярвам, че в Русия има ваксина, това е мое лично мнение. Китай и те имали ваксина… Ваксина не се прави ей така, етапът е много ранен“, категоричен е д-р Ненков.
Източник: novini.bg

Подобни публикации

276 нови случая на коронавирус, шестима починали

admin

От понеделник всички ученици се връщат в клас

Димитър

Проф. Гайдарски пита: Как при 60 лаборатории със 120 проби на ден, тестовете станаха 11 000?

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy