СВЯТ

Евродепутати зоват София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояват Съвета да одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

Евродепутатите, сред които българският представител от „Обнови Европа“ и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, председателят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон призовават всички заинтересовани страни да намерят решение, с което да се гарантира, че преговорите за присъединяване ще започнат преди края на годината.

Като предупреждават, че замразяването им ще подкопае доверието в ЕС на Западните Балкани, евродепутатите апелират към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне допълнителното забавяне на процеса.

„България трябва да одобри откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония възможно най-бързо и при всички положения през декември, като по този начин признае усилията на страната за присъединяването ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също трябва да положи всички усилия за решаването на спорните въпроси“, подчертават представителите в Европейския парламент.

От българска страна заявиха за „Хоризонт“, че позицията ни не е променена и припомниха, че България подкрепя започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но при определени условия.

Източник: БНР

Подобни публикации

Тръмп замислял удар срещу Иран, но го разубедили

Димитър

Орбан разкритикува унгарски евродепутат заради „гей оргия“

Димитър

Натиск над Борис Джонсън за въвеждане на национална карантина

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy