СВЯТ

Евродепутати зоват София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояват Съвета да одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

Евродепутатите, сред които българският представител от „Обнови Европа“ и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, председателят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон призовават всички заинтересовани страни да намерят решение, с което да се гарантира, че преговорите за присъединяване ще започнат преди края на годината.

Като предупреждават, че замразяването им ще подкопае доверието в ЕС на Западните Балкани, евродепутатите апелират към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне допълнителното забавяне на процеса.

„България трябва да одобри откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония възможно най-бързо и при всички положения през декември, като по този начин признае усилията на страната за присъединяването ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също трябва да положи всички усилия за решаването на спорните въпроси“, подчертават представителите в Европейския парламент.

От българска страна заявиха за „Хоризонт“, че позицията ни не е променена и припомниха, че България подкрепя започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но при определени условия.

Източник: БНР

Подобни публикации

ЕС може да върне митата върху вноса на някои украински зърнени продукти

Димитър

Премиерът на Бавария призова за бързо пускане на „Северен поток – 2“

Димитър

Ваксинираните британци ще посещават от 1 май Кипър без ограничения

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy