ВАЖНИ СВЯТ

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС и разпределението на ваксините

Бюджетът на ЕС и логистиката по разпределението на ваксините срещу Covid-19 ще са сред темите, които европейските лидери ще обсъждат на днешното си заседание в Брюксел.

В писмо до държавните и правителствени ръководители, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изразява надежда, че ветото на Полша и Унгария върху бюджета и плана за възстановяване от пандемията ще бъде преодоляно. Информация в тази насока бе разпространена вчера. Мишел казва също, че лидерите трябва да поддържат усилията си за координиране за тестовете за коронавирус и вдигането на ограниченията, в т.ч. и за пътуване, когато епидемиологичната ситуация позволява това.

Намаляването на вредните емисии до поне 55 на сто до 2030-та година е друга тема, която ще бъде на вниманието на лидерите. Те ще дебатират и за отношенията си с Турция в контекста на действията й в Източното Средиземноморие, а също така и със Съединените щати.

„След изборите, трансатлантическите отношения навлизат в нов етап и трябва да създадем основата за силно и равнопоставено сътрудничество“, подчертава Мишел.

Вчера полският президент Анджей Дуда заяви, че ЕС е стъпка по-близо до намирането на компромис, който ще разблокира бюджета и Фонда за възстановяване от коронавирусната пандемия след заплахите за вето от Полша и Унгария.

Миналия месец Варшава и Будапеща блокираха бюджета от 1,8 трлн. евро и възстановителния пакет заради обвързване на фондовете с върховенството на закона, прието от останалите 25 страни членки.

Източник: БНР

Подобни публикации

Канада призна геноцид над уйгурите, Китай определи акта като „лицемерие“

Димитър

Словения поема председателството на ЕС

Димитър

Още гръцки острови са под риск от строги противоепидемични мерки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy