ОБЩЕСТВО

Европейски леви политици винят и двете страни за войната в Украйна

За някои радикални леви политици в Гърция и в други европейски страни и двете страни в украинския конфликт имат вина за войната, отбелязва в свой анализ АФП.

Тези политици смятат, че разширяването на НАТО на изток е провокирало руската инвазия, противопоставят се на военната помощ за Украйна и имат някои съмнения в политическата позиция на президента Володимир Зеленски.

„Войната можеше да бъде избегната“, заяви бившият гръцки външен министър Георгиос Катругалос, който бе част от предишната лява администрация на радикалната лява партия СИРИЗА.

Европа „трябваше да изгради нова архитектура на сигурността, включваща Русия, в първата декада на XXI век“, смята той.

През юни 2021 г. в изследване на центъра Пю 57% от гърците заявяват, че нямат положително отношение към трансатлантическия алианс.

Самолети на НАТО бомбардираха Сърбия – традиционен съюзник на Гърция, през 1999 г.

През април, паневропейско проучване на ЮГов показа, че 28% от гърците обвиняват „изцяло“ НАТО за войната в Украйна, докато други 29 на сто смятат, че НАТО и Русия споделят отговорността за случващото се.

Само България и Словакия са с по-висок процент обвиняващи изцяло НАТО за войната, сочи проучването, докато анкетираните в повечето от 17-те страни, участници в допитването, хвърлят вината върху Русия.

Португалската комунистическа партия, която има шест депутата в 230-местния парламент, бойкотира, също като гръцките си колеги, реч на Зеленски пред парламента в Лисабон.

Лявата испанска „Подемос“ осъди президента Владимир Путин за „престъпната инвазия“, но и определи изпращането на военна помощ за Украйна като „грешка“.

А докато крайнолявата германска Левица също осъди инвазията в Украйна, гласовито малцинство в партията разкритикуваха и експанзията на НАТО в Източна Европа като „американски империализъм“.

Малката лява партия Левица в Северна Македония пък е единственият местен политически играч, заел открита проруска позиция.

Източник: БНР

Подобни публикации

Как може счетоводителя Ви да е полезен в бизнеса?

Димитър

Без изненада: Високите сметки на столичното парно са наред

admin

Българска майка на 9 деца моли за зимни обувки на рожбите си – Гледа ги с 1 лев дневно

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy