СВЯТ

Европейски съвет днес и утре в Брюксел

Финансовата и военна помощ за Украйна, укрепването на европейската сигурност и отбрана, справянето с миграцията са сред основните теми, които европейските лидери ще разискват на заседанието си в четвъртък и петък в Брюксел.

На срещата по видео връзка ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който ще запознае лидерите с последния развой на събитията от агресивната война на Русия в Украйна.

От началото на войната ЕС и страните членки са предоставили над 77 млрд. евро на Украйна и са предприели безпрецедентен набор от мерки срещу Русия, напомнят от Европейския съвет. Също така лидерите ще направят преглед на постигнатия напредък по изпълнението на предишни заключения в областта на сигурността и отбраната и ще дадат допълнителни насоки за обществените поръчки, инвестициите и производството в тази сфера.

Преди предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс в средата на юли те ще обсъдят сътрудничеството между ЕС и Пакта заедно с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Шведското председателство и Комисията ще информират лидерите за напредъка по изпълнението на приетите наскоро заключения по пакта за миграцията и убежището. Предмет на дебати ще бъдат и стратегическите отношения с Китай.

България ще бъде представена от премиера Николай Денков, който по-късно ще бъде приет от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса. Министър-председателят ще проведе също двустранни срещи с премиера на Нидерландия Марк Рюте и с австрийския канцлер Карл Нехамер във връзка с ветото им за приемането на България в Шенген.

Източник: БНР

Подобни публикации

Засилен контрол на автотрафика в Гърция заради празниците

Димитър

Путин отмени плановете за щурм на завода „Азовстал“ в Мариупол, вместо това нареди негова блокада

Димитър

Адвокатите на Амбър Хърд описаха Джони Деп като „чудовище“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy