БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Едва 12% от родителите в Благоевградска област са за антигенни тестове на децата

Едва 12 процента от родителите, чиито деца посещават детските градини и училищата в Благоевградска област, са дали съгласие да им бъдат направени антигенни тестове.

Над 37 хиляди родители са участвали в анкетирането. От тези, чиито деца са в училищна възраст, около 13 процента са дали съгласие за антигенни тестове.

В детските градини, при които идеята за тестване отпадна, отказът е още по-фрапиращ – над 92 процента от родителите не желаят на децата да се взимат проби за наличие на прясна коронавирусна инфекция.

От регионалното управление по образование признаха, че са изненадани от резултатите от проучването на родителските нагласи. Според експертите това намалява ефекта от провежданата в момента кампания по ваксиниране на учителите и непедагогическия персонал, не дава възможност за моментна снимка на заболеваемостта след частичното възстановяване на присъствения учебен процес и не на последно място поставя в риск от заразяване с коронавирус и родителите.

Учениците, за които има родителско съгласие, ще бъдат тествани от медицински лица, като предстои за всяко училище да бъде изготвен график. Резултатите и евентуални последващи действия ще бъдат обсъждани единствено с родителите.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 805

Димитър

Областната болница в Сливен откри още едно Covid отделение

Димитър

НСИ отчита рязко увеличение на новорегистрираните безработни

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy