БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Екоминистърът на форум за климатичните промени и правата на хората

Политици, експерти, адвокати и природозащитници ще се включат в екологичен форум на тема „Нарушава ли България правата ни с липсата на адекватни мерки срещу климатичните промени?“.

В дискусията ще участва и министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.

Форумът е част от международна инициатива за повишаване на информираността на хората за техните климатични права, подкрепена от Европейския съюз.

Липсата на адекватни мерки на държавите и бизнеса за смекчаване на климатичните промени нарушава правото на хората на живот, здраве, достъп до чиста храна и вода, свобода и личен живот, казват организаторите от „БлуЛинк“ – мрежа за гражданско действие, в основата на която са 8 екологични организации. Цитират и доклад на Програмата на ООН за околната среда, според който броят на климатичните дела почти се е удвоил между 2017 г. и 2020 г. Такива вече има и в България.

Могат ли хората с наводнени имоти в Северозападна България да съдят държавата в рамките на развиващото се климатично право и доколко готови сме като общество да отстояваме климатичните си права – това са част от темите в дискусията днес.

Източник: БНР

Подобни публикации

570 са новите случаи на коронавирус, малко над 7% от пробите

Димитър

Откриват епископската базилика на Филипопол

Димитър

България очаква 5,5 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на юни

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy