СВЯТ

Екстремен дефицит на вода грози Кипър

Кипър е на второ място в света и на първо място сред европейските държави, изправени пред екстремен дефицит на вода, показва проведено от Института за световни ресурси /WRI/ изследване, докладът от който бе обявен. Това лято донесе на средиземноморската страна полупразни язовири и повишени разходи за осигуряване на обезсолена вода за питейните нужди.

25 страни в света изпитват „изключителен воден стрес“, според картата на водния риск, направена от международното проучване. Те използват най-малко 80% от всичките си налични водни запаси всяка година. В челната петица на тази група с най-остър дефицит на вода са Бахрейн, Кипър, Кувейт, Ливан и Оман.

България е на 91-о място, в групата на страните с нисък и среден стрес. Общо 164 държави са вкюлчени в изследването на Института за световни ресурси. Най-тежко засегнатите региони са Близкият Изток, Северна Африка и Южна Азия. Причини за сериозния воден проблем са по-слабото водоснабдяване, съчетано с повишено търсене за битова, селскостопанска и промишлена
употреба, констатира докладът.

Сред препоръките на Института за световни ресурси към страните с воден дефицит са да укрепят водната си инфрастуктура чрез зелени решения и да използват потенциала за употреба на рециклираните отпадъчни води.

Водната ситуация в Кипър тази година е много тревожна, казаха от Отдела по водите към екоминистерството. Към момента язовирите са запълнени до 57% от обема им, при 78% по
същото време миналата година.

При този недостиг нуждите на градовете в страната от питейна вода се покриват основно от 5-те завода за обезсоляване на морската вода, посочиха от министерството. Инсталациите работят с максималния си капацитет и разходите от държавния бюджет за допълнителните количества надхвърлят 230 000 евро на ден.

Обезсоляването е енергоемко и скъпо, тъй като 80% от цената на кубичен метър се дължи на необходимата за производството му електроенергия, коментираха експерти.

От Отдела по водите отново апелираха живеещите в Кипър да проявят „водно съзнание“ и да използват максимално пестеливо ценния ресурс.

Източник: БНР

Подобни публикации

САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември

Димитър

Зеленски смята санкциите срещу Русия за недостатъчни, иска помощ от членки на НАТО

Димитър

Белият дом публикува днес доклад за убийството на Джамал Хашоги

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy