БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

ЕК даде положителна оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Европейската комисия даде положителна оценка на плана за възстановяване и устойчивост на България. Отсега той ще възлиза на 5.7 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от механизма за възстановяване и устойчивост.

В променения план България предложи премахването, намаляването и промяната на 22 мерки, уточняват от Комисията. Оттам допълват, че с него ще продължи стимулирането на екологичния преход, което обхваща 57,5 на сто от дотациите по плана, както и на цифровия, а също така ще се подсили икономическата и социална устойчивост на страната.

Искането на България за промяна в нейния план се базира върху намаляването на максималния размер на безвъзмездните средства от механизма за възстановяване и устойчивост от 6.3 млрд. на 5.7 млрд. евро. Пред декември 2022 България получи първото плащане от 1.37 млрд. евро. Сега Съветът на ЕС има 4 седмици, за да приеме одобрения от Комисията план.

Източник: БНР

Подобни публикации

Димитров загуби 3 позиции, рекордно класиране за Кузманов и Андреев

Димитър

Жълт код за жеги в Кипър, очакват над 40 градуса

Димитър

Държавата ще отпусне средства за пострадалите от наводненията в Карловско

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy