ВАЖНИ СВЯТ

ЕК е готова да съди „АстраЗенека“

Европейската комисия е готова да съди фармацевтичното дружество „АстраЗенека“, съобщи „Политико“, като се позова на дипломати от ЕС. Въпросът е повдигнат вчера на редовното седмично заседание на постоянните представители на страните-членки.

Повечето посланици са заявили, че ще подкрепят дело срещу компанията заради неизпълнение на ангажиментите ѝ за доставка на ваксини срещу COVID-19. Целта е „АстраЗенека“ да бъде задължена да достави дозите, заложени в договорите ѝ с ЕС.

Двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Съюзът се отказва от допълнителните 300 млн. дози ваксини на „Джонсън и Джонсън“ и „АстраЗенека“, които е подсигурил като вариант според подписаните договори.

Над 30 млн. граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент:

„Все още имаме път, който трябва да извървим, но определено сме зад ъгъла благодарение до голяма степен на стратегията ни за ваксиниране. Досега са поставени 170 млн. дози в ЕС и се приближаваме до ваксинирането на 3 млн. души всеки ден“.

Еврокомисар Кириакиду допълни, че европейският план за биологична защита срещу мутациите „Хера“ трябва да заработи най-късно до 2023 година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Зеленски смята санкциите срещу Русия за недостатъчни, иска помощ от членки на НАТО

Димитър

САЩ искат отрицателен Covid тест от всички, пристигащи със самолет

Димитър

Президентът на САЩ обяви, че подкрепя отмяна на патентите за Covid ваксини

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy