ВАЖНИ СВЯТ

ЕК е готова да съди „АстраЗенека“

Европейската комисия е готова да съди фармацевтичното дружество „АстраЗенека“, съобщи „Политико“, като се позова на дипломати от ЕС. Въпросът е повдигнат вчера на редовното седмично заседание на постоянните представители на страните-членки.

Повечето посланици са заявили, че ще подкрепят дело срещу компанията заради неизпълнение на ангажиментите ѝ за доставка на ваксини срещу COVID-19. Целта е „АстраЗенека“ да бъде задължена да достави дозите, заложени в договорите ѝ с ЕС.

Двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Съюзът се отказва от допълнителните 300 млн. дози ваксини на „Джонсън и Джонсън“ и „АстраЗенека“, които е подсигурил като вариант според подписаните договори.

Над 30 млн. граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент:

„Все още имаме път, който трябва да извървим, но определено сме зад ъгъла благодарение до голяма степен на стратегията ни за ваксиниране. Досега са поставени 170 млн. дози в ЕС и се приближаваме до ваксинирането на 3 млн. души всеки ден“.

Еврокомисар Кириакиду допълни, че европейският план за биологична защита срещу мутациите „Хера“ трябва да заработи най-късно до 2023 година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Над 280 загинали и 2000 ранени след земетресението в Турция

Димитър

Нов рекорд на заразените с коронавирус у нас за денонощие – 6816 случая

Димитър

Председателят на ВК Хебър попаде оставка от НВЛv

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy