ВАЖНИ СВЯТ

ЕК може да задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария

Европейската комисия ще задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария, ако няма напредък за бюджета на срещата на европейските лидери следващата седмица. Това е заявила председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Информацията е на „Политико“, който се позовава на двама представители на Европарламента.

Според изданието Фон дер Лайен е казала, че желае да спаси фонда и да предложи засилено сътрудничество между останалите 25 страни членки.

Такъв ход би означавал, че Европейския парламент няма да гласува одобрението на предложения 7-годишен европейски бюджет.

Предложеният Фонд за възстановяване е част от финансовия пакет на обща стойност 1,8 трилиона евро заедно с многогодишната финансова рамка в размер на 1,1 трилиона евро.

Унгария и Полша блокираха преговорите за бюджета, защото са против механизма, обвързващ отпускането на средства с върховенството на закона.

Все пак предпочитаният и основен сценарий е спорът да бъде разрешен на Европейския съвет, който ще се състои на 10 и 11 декември в Брюксел.

Източник: БНР

Подобни публикации

Рома победи като гост Емполи

Димитър

Над 11 000 излекувани от Covid-19 за 4 дни у нас, на 2-ро място сме по смъртност в ЕС

Димитър

Пресиян Коев и Росица Денчева за Australian Open и дебютите в „Начален удар“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy