БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

ЕК очаква БВП на България да нарасне с 2,7% през 2021 г. и с 4,9% догодина

Очаква се БВП на България да нарасне с 2,7 на сто през  тази година, а през 2022 г. с 4,9%. Това сочи оповестената от Европейската комисия зимна икономическа прогноза за 2021-ва година.

Пандемията от Covid-19 доведе до сериозна загуба на доходи от чуждестранния туризъм, които са около три четвърти от общите доходи в туризма, подчертават от Комисията и допълват, че БВП за миналата година е спаднал с 4,9 на сто.

Оттам очакват вътрешното потребление да остане по-ниско през първата половина на тази година, като се има предвид продължаването на карантината.

Евентуалното отваряне на икономиката се очаква да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина, посочва още ЕК.

Комисията очаква износът постепенно да се възстанови от второто тримесечие нататък, но чуждестранните туристи ще започнат да се завръщат едва през третото тримесечие на годината.

От Комисията обаче подчертават, че тук има сериозен риск заради сравнително ниския процент на ваксиниране в нашата страна и разпространението на заразата в сравнение с други туристически дестинации.

Има риск и от обществените инвестиции, тъй като не е взето предвид приложението на плана за възстановяване и устойчивост.

ЕК очаква, че инфлацията, която е спаднала до 1,2 на сто миналата година, ще се увеличи до 1,7 на сто през тази и до 1,8% през следващата година.

Източник: БНР

Подобни публикации

Илхан Кючюк поиска отлагане на доклада за Северна Македония в ЕП

Димитър

Джип помете дърво и спря в парк в Пловдив, издирват шофьора

Димитър

МВР: Швейцария не е издавала шофьорска книжка на Георги Семерджиев

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy