БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ЕК получи Плана за възстановяване и устойчивост на България

Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост от България, в който страната ни иска безвъзмездни средства в размер на 6,6 млрд. евро.

Кабинетът изпраща в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

Българският план е структуриран около четири стълба – иновативна, зелена, свързана и справедлива България.

Предстои Комисията да даде оценката си за документа въз основа на 11-те критерия, установени в регламента. Две от основните изисквания, на които той трябва да отговаря, са поне 37% от разходите да са предвидени за инвестиции и реформи за целите в областта на климата и поне 20% — за цифровия преход.
Говорителката на Европейската комисия Верле Нойтс поясни:

„Комисията ще оцени плана според 11-те критерия, заложени в инструмента за възстановяване и устойчивост. Също така тя ще направи оценка дали в него се предвиждат поне 30 на сто от средствата за климатичните цели и дали в инвестициите и реформите са заложени поне 20 на сто за цифровия преход“.

Нойтс добави, че един от критериите, по които ще се оценява документа, е дали в него са заложени механизми, които да гарантират, че там няма конфликт на интереси, корупция, измами и възможности за двойно финансиране.

След като Комисията даде оценката си, Съветът на ЕС има четири седмици, за да приеме предложението на ЕК.
Европейската комисия е получила до този момент 26 плана, като е дала светлина на 22 от тях. В момента тя продължава оценката си за плановете на Полша, Унгария и Швеция.

Източник: БНР

Подобни публикации

Създават регистър на частните линейки, ще подлежат и на контрол

Димитър

„Има такъв народ“ има свой вариант на актуализация на бюджета

Димитър

Донев призова политическите партии да намерят допирни точки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy