СВЯТ

„Ел Паис“: НАТО и САЩ отхвърлят сделка с Русия относно бъдещото членство в Алианса

НАТО отказва да подпише двустранно споразумение за сигурност с Русия и да затвори вратата за бъдещо членство на Украйна в Атлантическия алианс, разкри в сряда испанското издание „Ел Паис“ (El Pais), както визира два поверителни документа, изпратени преди седмица от Вашингтон и НАТО до Москва, до които вестникът е имал достъп.

Според единия документ НАТО „ще продължи да подкрепя силно политиката на отворени врати“, като не изключва бъдещо присъединяване на Украйна или Грузия към Алианса.

Освен това бъдещи преговори с Москва могат да бъдат постигнати само в контекста на „деескалация на заплашителни действия на Русия спрямо Украйна“, посочва още „Ел Паис“.

За момента Русия не е отговорила на поверителни документи, изпратени от Вашингтон и НАТО, съобщи във вторник руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. „Не е вярно“, каза руският дипломат за РИА Новости, отговаряйки на информация, публикуван по-рано от „Вашингтон пост“, в който се предполага, че Москва е реагирала на предложението, предадено от Вашингтон.

Според „Ел Паис“, видените от изданието документи до голяма степен отразяват посланията, които западните лидери са отправили публично на Кремъл. Съединените щати и НАТО координираха своите отговори до Москва, които се допълват, но имат някои различия, посочва още испанското издание.

Според писмените отговори на Вашингтон и НАТО на руските искания за сигурност, за които говори „Ел Паис“, но без да съобщава как ги е получил, САЩ са готови да обсъдят обещание да не се разполагат наземни ракети или бойни сили в Украйна, ако Русия се съгласи да направи същото.

„Съединените щати са готови да обсъдят базирани на условия взаимни мерки за прозрачност и реципрочни ангажименти както на Съединените щати, така и на Русия да се въздържат от разполагане на офанзивни наземни ракетни системи и постоянни сили с бойна мисия на територията на Украйна“, се посочва в документа на САЩ, изпратен на Русия, според негово копие на уебсайта на „Ел Паис“.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО също така са готови да обсъдят реципрочни мерки за избягване на опасни инциденти във въздуха или в морето и да уверят Москва, че в Румъния и Полша няма да има крилати ракети „Томахоук“, според публикуваните от вестника документи.

Агенция Ройтерс посочва, че от НАТО и Русия са отказали да коментират достоверността на документите.

Позициите, изложени в двата документа, които бяха официално връчени на Москва на 26 януари, са в съответствие с публичните изявления на Вашингтон и неговите съюзници в миналото, особено по отношение на предлагането на военна прозрачност.

Съединените щати също така отдавна казват, че европейският противоракетен щит на НАТО в Румъния и планираната площадка в Полша няма да служат като бъдеща защита срещу руски ракети, а за защита срещу заплахи от Иран и от Близък изток в по-широк план.

В писмения си отговор Съединените щати предложиха прозрачност по отношение на своите румънски и полски ракетни обекти, ако Москва направи същото на два обекта в Русия, съобщава „Ел Паис“ и допълва, че в документа на НАТО се казва, че „оттеглянето на военното струпване на Русия около границата с Украйна ще бъде от ключово значение за съществен напредък“.

Западът продължава да твърди, че над 100 000 руски войници са разположени по границите на Украйна и в Беларус. Русия отрича обвиненията на Запада, че планира да нахлуе в Украйна.

Източник: БНР

Подобни публикации

Шефът на ООН иска специално облагане на „неморалните“ печалби на петролните и газови фирми

Димитър

ЕЦБ прогнозира масови фалити и висока безработица в Гърция заради Covid-19

Димитър

Русия предупреди САЩ с „непредвидими последствия“ заради оръжията за Украйна

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy